Ghid pentru detox

Ghid pentru detox

Recomandările specialiștilor Bali Spa pentru o cură de detoxifiere sănătoasă

Începutul unui nou an pare a fi momentul potrivit pentru a reiniția multe lucruri amânate, mai ales după o vacanță în care s-au făcut câteva sau mai multe excese alimentare. Detox, curele detox sau dietele pentru detoxifiere sunt pe buzele tuturor. Ce înseamnă însă Detox-ul?

Detoxifierea este ceea ce se întâmplă în corpul nostru în mod natural, fără o dietă detox sau o alimentație specifică. Toată ziua, în fiecare zi, corpul nostru funcționează și interacționează cu alte organe pentru a neutraliza, transforma și îndepărta substanțele nocive (toxinele). Substanțele dăunătoare nu se limitează doar la băutură sau la țigări. Sunt peste tot, inevitabile și reprezintă o parte normală a vieții: poluarea, pesticidele aflate pe și în produsele alimentare, substanțele polunate din apă, stresul, medicamentele farmaceutice, etc. Lista este nesfârșită și corpul funcționează astfel încât să le înlăture din organism.

Ficatul uman filtrează 1,4 litri de sânge în fiecare minut. Filtrarea sângelui necesită două faze de detoxifiere. Faza 1 ajută la neutralizarea substanțelor nocive – pe parcursul aceastei faze organismul are nevoie de antioxidanți, precum glutationul (GSH) și vitaminele E și C. În cea de-a doua fază, se adaugă în mod natural substanțe chimice pentru a transforma lucruile nocive sau nefolositoare în substanțe solubile, pe care organismul să le poată excreta. În timpul celei de-a doua faze sunt necesari nutrienți precum aminoacizi (glutamină, glicină, aminoacizi cu sulf). Alimentele verzi consumate precum varza sau broccoli sau usturoiul sunt benefice pentru succesul acestei etape.

De aceea, medici de renume spun pe bună dreptate că în orice moment suntem “detoxifiați”, deoarece organismul nostru se ocupă în fiecare zi de acest lucru. Studiile recente au demonstrat însă că ficatul și rinichii pot avea nevoie de o pauză, mai ales după o perioadă lungă în care sănătatea personală, silueta sau somnul au fost neglijate.

Prin schimbarea alimentației, eliminarea băuturilor alcoolice, a zahărului sau a nicotinei, prin consumarea de suplimente naturale și alimente bogate în vitamine și minerale pe care corpul nostru le folosește în detoxiferea zilnică, ne sprijinim organismul să elimine mai eficient și mai bine substanțele nocive, înainte ca acestea să se acumuleze în organismul nostru și să ne facă rău.

Studiiile clinice au demonstrat că deficitul caloric și alimentele bogate în nutrienți contribuie la imbunătățirea stării de sănătate, slăbirea de durată și îmbunătățirea imunității, a valorilor colesterolului sau ale glicemiei, cât și a duratei de viață. Așadar, o cură DETOX controlată, personalizată, realizată într-un mediu sigur este de încercat deoarece ajută organismul să se reseteze după o perioadă de stres, excese, somn insuficient și sedentarism.

Înainte de a începe un plan detox este bine să vă consultați cu un specialist. Nu orice cură detox se potrivește oricui, deoarece acestea se personalizează în funcție de obiective, vârstă, sex, greutate, istoric medical, afecțiuni existente și nivelul de activitate fizică.

De exemplu, dacă ești în căutarea celei mai bune diete “detox” pentru a scăpa de câteva kilograme, vei descoperi sute de cure detox de 3 zile, 5 zile sau 7 zile. Pentru a scăpa de kilogramele în plus fără să le pui la loc în momentul incetării dietei, trebuie să alegi o detoxifiere sănătoasă, concepută special pentru tine, care să urmărească scăderea în greutate. Un specialist știe exact ce poate sau ce nu poate realiza o dietă “detox” și va lua decizii inteligente pentru sănătatea ta pe termen lung.

Cum să alegi o dietă DETOX

Cum se alege așadar cea mai bună cură detox, care îți îmbunătățește sănătatea? Experții sunt de acord că un program DETOX sănătos ar trebui să includă alimente întregi, neprelucrate, pline cu fibre, antioxidanți și alți nutrienți esențiali pentru organism.

Dacă vrei să urmezi o cură de detoxifiere acasă, fără să mergi într-un centru specializat, fără să fii monitorizat, experții Bali Spa recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Evită curele Detox cu prea puține calorii. Trebuie calculat un număr de calorii suficiente pentru tot parcursul zilei, astfel ca organismul să poată funcționa în mod normal. Planurile cu un număr restricționat de calorii trebuie urmate doar sub supraveghere medicală, în clinici sau centre detox.
  • Evită curele detox care promit rezultate mari în timp puțin. De exemplu, dietele detox care promit scăderea bruscă în greutate, într-un interval limitat de timp sau vindecarea unor afecțiuni grave pot reprezenta niște capcane pentru începători. De obicei vin la pachet cu produse sau pastile-minune foarte scumpe și nu dau rezultate.
  • Evită curele detox care elimină total anumite grupuri de alimente pentru perioade lungi de timp. Recomandarea specialiștilor Bali SPA este să căuți un plan pentru detoxifere care să includă o varietate de alimente naturale, neprocesate, complete, dense în nutrienți, decât să te bazezi doar pe sucuri și suplimente. Mai ales în timpul iernii, abordarea unei diete de tip Juice Detox, care constă doar în sucuri de legume și de fructe nu este indicată dacă nu este efectuată la indicațiile unui specialist.

Sucurile din legume și fructe au o mulțime de vitamine și minerale, însă majoritatea acestora nu au proteine, fibre, grăsimi și calorii. Acestea din urmă sunt toate substanțele nutritive care declanșează sațietatea și, prin urmare, contribuie la prevenirea mâncatului în mod necontrolat și a îngrășării rapide.

Este extrem de dificil dacă nu imposibil ca o persoană obișnuită să-și satisfacă nevoile nutriționale cu mai puțin de 1200 de calorii pe zi. Cele mai multe cure detox doar cu sucuri din legume și/sau fructe însumează 800 de calorii sau chiar mai puține.

În plus, chiar sucurile fără adaos de zahăr tind să ridice indicele glicemic, ceea ce înseamnă că nivelul glicemiei va crește și apoi va scădea dramatic după consumarea acestora, în special fără alte alimente în stomac pentru a diminua acest efect. Rezultatul este că vei experimenta stări de nervozitate, foame și oboseală. Dacă nu ești într-un mediu controlat, lipsit de stres, griji și lucruri de făcut este posibil să renunți la cura de detoxifiere înainte practic să o începi.

Dacă totuși ai o disciplină de fier si susții cura pe o perioadă mai lungă, îți vei priva organismul de substanțe nutritive importante, ceea ce te poate pune în pericol.

Supele, variantele mai calde și mai îmbietoare și cu indice glicemic mai scăzut față de sucurile proaspăt stoarse au atras atenția comunității detox, reușind să câștige popularitate, inclusiv imagini emblematice ale detox-ului precum Gwyneth Paltrow sau Kate Hudson.

Față de sucuri, supele bazate pe legume bogate în fibre și chiar proteine oferă o masă nutritivă echilibrată și săracă în calorii. În plus, pot conține plante medicinale cu rol de condimente care ajută la implusionarea metabolismului și a procesului de slăbire. Cu toate acestea, nici supele nu reprezintă o alternativă sănătoasă pentru perioade lungi de timp.

Deci care este cura detox cea mai potrivit pentru tine? Nu există o dietă care să se potrivească tuturor, care să funcționeze pentru toată lumea, dar există niște principii de bază care funcționează tot timpul. Specialiștii în detoxifiere de la Bali Spa recomandă să începi cu un Drinking detox. Înainte de a face modificări majore în ceea ce priveste alimenația este mult mai la îndemână să schimbi ceea ce bei. Toți experții în detox spun că cel mai simplu mod de a te detoxifia este renunțarea la alcool și la băuturile cu zahăr fie permanent, fie pentru o perioadă scurtă de timp. Renunțarea la alcool este cel mai bun mod de a detoxifia corpul, urmată de renunțarea la sucurile cu zahăr și înlocuirea lor cu apă.

Dacă îți dorești să ajungi să urmezi o cură detox ca la carte, personalizată în funcție de nevoile organismului tău și de obiectivele tale, te așteptăm la Bali SPA! Profită de ofertele Bali SPA și lasă-te răsfățat de echipa noastră.

În afară de un program alimentar specific, vei beneficia de masaj, tratamente corporale, te vei relaxa în saună, vei face mișcare în exterior sau în sala de fitness și îți vei îmbunătăți starea de sănătate fizică și emoțională. În plus, echipa noastră te va sprijini pe tot parcursul procesului de detox. Încearcă o cură detox în primul centru holistic de slăbire, detox și wellness din România, Bali Spa Cornu!

Studii clinice:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3696577/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032519/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20004110
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17341128
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861161/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25680825